18e Eeuw

Slavernij

De situatie in en rond Europa

De 18e eeuw telt aan het begin 110 miljoen inwoners, aan het einde zijn dat er meer dan 180 miljoen. Spanje, Polen, Zweden en het Osmaanse Rijk verliezen macht en aanzien. Frankrijk, Oostenrijk, Groot-Brittannië, Pruisen en Rusland beleven juist hun glorietijd. De eeuw wordt afgesloten met de Franse Revolutie, waarin Napoleon Bonaparte zijn stempel op Europa drukt. In Engeland begint de Industriële revolutie met de uitvinding van de stoommachine en in Rusland ontstaan de eerste fabrieken. In Polen ontstaat het Chassidisch jodendom, terwijl binnen de islam het salafisme ontstaat.

Door de verstedelijking ontstaan ook postwegen waar postkoetsen heen en weer rijden. Goederen als aardappelen, thee en tabak worden geconsumeerd en in de Britse marine komt men er achter dat citrusvruchten helpen tegen scheurbuik. De eeuw wordt ook wel aangeduid als de Pruikentijd, met hoog opgemaakte kapsels. En speciaal voor de dames: slanke tailles, diepe decolletés en een hoepelrok.

De Nederlanden

De Republiek der Nederland verdwijnt in de 18e eeuw. Onder de naam Bataafse Republiek gaat Nederland verder als een vazalstaat van Frankrijk. In het zuiden van de Nederlanden werd in 1713 de Vrede van Utrecht gesloten. Daarmee gingen de Habsburgse Nederlanden over van Spaans naar Oostenrijks bewind. Uiteindelijk worden de Belgen aan het einde van de eeuw weer ‘bevrijd’ door de Fransen.
De West-Indische Compagnie voor Nederlandse handel met landen op het Amerikaanse continent gaat failliet. Met de VOC en de handel op de Oost gaat het beter.

Wat gebeurt er in Amerika?

In Amerika is het de eeuw van de slavenhandel, waarin vele slaven uit West-Afrika naar Amerika zijn verscheept. Ze worden aan het werk gezet op plantages in het Caraibisch gebied en in de zuidelijke staten van Noord-Amerika. De Amerikaanse Onafhankelijksoorlog met Engeland breekt uit en op 4 juli 1776 wordt de Declaration of Independance getekend. Hierin staan de nu zo bekende begrippen dat alle mensen gelijk geschapen zijn, met het recht op leven, op vrijheid en op het nastreven van geluk.
In Zuid-Amerika worden Caracas (Venezuela) en Buenos Aires (Argentinië) belangrijke handelssteden.

Het is de eeuw van de Verlichting, van Sturm und Drang en sprookjesboeken ontstaan. Het plantenrijk wordt geclassificeerd, zuurstof en waterstof worden ontdekt en Newton weidt zich aan de natuurkunde. Bach en Haydn componeren. Goethe, Rousseau en Voltaire schrijven.

 Bron Wikipedia

Wie waren aan de macht in de 18e eeuw?

Schrijver:

Deel dit bericht op